Er zijn veel voordelen aan een studentenjob. Met een baan kun je je eigen geld verdienen, maar ook je CV opbouwen. Studenten kunnen kiezen uit verschillende sectoren waarbij de horeca één van de populairste is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is werken in de horeca niet gelimiteerd tot kelner worden. In feite zijn er veel verschillende banen in de sector. Ben je op zoek naar een studentenjob? In de volgende regels kunt u meer te weten komen over het salaris van studenten in de sector in de hoofdstad. Dit zal je helpen de juiste studentenjob voor jou te kiezen !
Studentenbanen: waarom kiezen voor de horeca?
In België zijn er veel banen beschikbaar voor studenten in veel verschillende sectoren. Je kunt studentenbanen vinden in de publieke sector en in de particuliere sector, maar de horeca is één van de meest veelbelovende sectoren en één van de populairste bij studenten. De horeca en alle daarmee verbonden beroepen worden immers beschouwd als een van de belangrijkste economische spelers in België. Bovendien is het één van de grootste werkgevers.
Wat zijn de voordelen van de horeca?
Vraag je je af waarom je moet kiezen voor een studentenjob in de horeca? Er zijn veel voordelen.
In de horeca kun je zowat overal vacatures vinden. Uit de vacatures blijkt bijvoorbeeld dat er een groot aantal établissementen op zoek is naar studenten om hun team te versterken. Om te solliciteren hoeft u niet per se veel ervaring te hebben. Het is mogelijk om barman te worden, ober, keukenhulp… Dit is niet moeilijk.
Werken in deze sector biedt de mogelijkheid om je CV op te krikken. Het vinden van een studentenjob helpt je om je voor te bereiden op je carrière. Een studentenjob voegt een extra element toe aan je CV. Naast het verwerven van vaardigheden biedt het de mogelijkheid om ervaring op te doen.
Een baan in de horeca helpt je ook om metaal sterker te worden en up-selling en cross-selling vaardigheden te ontwikkelen. Bij een baan als ober, bijvoorbeeld, zul je aanvullende producten moeten aanbieden bij de producten die de klanten hebben besteld.
Studentenbanen: welke banen zijn er beschikbaar?
Ben je op zoek naar een studentenjob? Als u door de vacatures bladert vindt u veel vacatures in de horeca. Ober, barman, keukenhulp, kelner, afwasser, portier… er is voor elk wat wils.
Als ober moet je bijvoorbeeld klanten verwelkomen en bestellingen opnemen. Je bent ook verantwoordelijk voor het klaarzetten, het serveren aan tafel en het verzorgen van het eten.
Om je kansen op dit soort studentenbanen te vergroten, moet je idealiter tweetalig zijn.
Je kunt ook een baan vinden als ober in een bar om te helpen met het serveren van drankjes en tapas.
Je kunt ook solliciteren als keukenhulp. U bent verantwoordelijk voor de keuken en het bereiden van bepaalde gerechten, evenals andere taken waarvoor niet veel kennis vereist is.
Wat is het salaris voor een studentenjob in de horeca?
Aangezien dit een studentenjob is moet je weten dat het salaris volgens een schaal wordt berekend. In het algemeen hangt dit af van de leeftijd, maar dit hangt ook af van het paritair comité van de sector. Voor de horeca hangt de salarisschaal af van een specifiek paritair comité, CP302 genaamd.
De instellingen moeten een beloning aanbieden die ten minste gelijk is aan de sectorale schaal. Afhankelijk van de sector kunnen de loonschalen echter verschillen.
In de horeca hangt het minimumuurloon voor een studentenjob af van de categorie van de baan. Hier zijn enkele voorbeelden van lonen voor een studentenjob in de horeca:
Voor een baan in categorie I is het minimumloon 11,93 euro/uur.
Voor een baan in categorie III wordt het minimumloon geraamd op 12,0014 euro/uur.
Met een studentenjob uit categorie V is het mogelijk om 13,24 euro per uur te verdienen.
Hoe zit het met studenten onder de 18?
Studenten onder de 18 jaar worden betaald volgens een schaal naar gelang van hun leeftijd (18 jaar = 100%, 17 jaar = 90%, 16 jaar = 80%, 15 jaar = 16%). De bezoldiging wordt berekend volgens de schaal die geldt voor de functiecategorie waarin de student werkt.
Een van de voordelen van werken in de horeca voor studenten is dat het mogelijk is om meer dan de toegestane 475 uur te werken (voor 2023 en 2024 wordt dat 600 uur). In feite werk je de eerste 50 dagen als een klassieke werknemer. Daarna is het mogelijk om nog 50 dagen als occasionele medewerker te werken.
Sources :